İyot; insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşenidir.
İyot yenilen gıdalardan ve içilen sulardan alınır. Deniz ürünlerinde, et, süt, yumurta ile tahıllarda ve diğer gıdalarda da bulunmaktadır. Ancak yeterli iyot alınamaması sonucu İyot yetersizliği, neden olduğu hastalıklardan dolayı toplumun sosyal-ekonomik gelişmesini de etkilemektedir.
İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır. İyotun eksikliği önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biridir.
Sağlık Bakanlığı olarak 1994 yılında ’İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı’ başlatılmıştır. İyot ve İyotlu tuz kullanımının önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımı yaygınlaştırmak ve toplumu bilinçlendirmek üzere Haziran ayının ilk haftası ’İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası’ olarak belirlenmiştir. Bu nedenle toplumun bilinçlendirilerek iyotlu tuz kullanımının artırılması, uygun koşullarda saklanması ve kullanılması gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı ve UNİCEF’in ortak çalışmaları sonucu sofra tuzlarına iyot katılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu tuzlarda bulunan iyot; gün ışığında, fazla nemde ve yüksek sıcakta azalmaktadır. Bunu önlemek için; İyotlu tuz, koyu renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şeklinde saklanmalıdır. Saklandığı yer nemli olmamalıdır. Bu tuzda bulunan iyotun yemek pişirilirken kaybolmaması için tuz, yemek ateşten indirilirken konulmalı veya sofrada yerken eklenmelidir.
BİNGÖL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ