Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal bilinç ile farkındalık oluşturmak amacıyla 1987 yılından bu yana tüm dünyada “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu günde sigara kullanan kişilerin 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir.
Her yıl ülkemizde 100 binden fazla kişi (bütün ölümlerin dörtte biri) doğrudan tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını kaybetmektedir. Yapılan çalışmalar, içilen 1 sigaranın hayatın ortalama 11 dakikasını kısalttığını göstermektedir. Sigara kan dolaşımı ve damarları, kalp sağlığını, ağız sağlığını tehdit etmektedir. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin % 35’inin, kadınlarda ise % 15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin % 90’ının nedeni yine sigaradır.
Tütün tüketimi dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Tüketicilerin yaklaşık yarısının ölümüne neden olan ve ne yazık ki tüketimi yasal olan bu zararlı maddeye genellikle 15 yaş öncesi başlanmaktadır. Dünyada 10-24 yaş arası gençlerin sayısı 1,8 milyardır. Bu genç nüfusun da %85’inden fazlası gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır. Çocukluk çağlarında ağır hastalıklar geçirmemiş iseler, bu genç nüfusun büyük çoğunluğu sağlıklıdır. İkna edilebilir, kolay etkilenebilir özellikleri nedeniyle de gençler tütün endüstrisinin hedef kitlesidir. Nikotin yüksek bağımlılık yapan bir madde olduğundan bir kez tütünü deneyen çocuk ve gençlerin çoğu, yaşam boyu tütün bağımlısı haline gelirler. Çocuk ilk sigarasını ne kadar erken yaşta denerse, o kadar uzun süre düzenli tütün tüketicisi olacaktır ve sigarayı daha zor bırakan grupta yer alacaktır. Sigara içenlerin dörtte biri tütün kullanımına 10 yaşından önce başlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, tütün karşıtı çalışan bütün bilim insanları da bu tehlikenin farkındadır.
Ramazan Ayının vatandaşlarımız tarafından fırsat bilinip sigarayı bırakmaları önem arz etmektedir.