İlimizde organ bağış sayısını arttırmak ve halkımızda organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Hesarek Kayak Tesislerinde “Organ Bağış Standı” kuruldu.
İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Bingöl Devlet Hastanesi Doku ve Organ Bağış Birimi tarafından kurulan standı İl valimiz Ali MANTI, ilimizde görevli kurum amirleri, Bingöl Devlet Hastanesi yönetimi ile çok sayıda vatandaş ziyaret etti.
Organ bağışının öneminin de vurgulandığı programda İl Sağlık Müdürlüğü şu açıklamalarda bulundu:
“Bilindiği üzere son dönemlerde organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hasta, organ beklerken hayatını kaybetmektedir. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir.
Ülkemizde her geçen gün organ nakli hizmetlerinde gelişmeler kaydedilmekle birlikte nakil seviyelerinde henüz hedeflenen seviyeye ulaşılamamıştır. Bunun en önemli nedenlerinden birisi organ ve doku bağışının yetersiz oluşudur. 2017 sonu itibari ile Ülkemizde 59.558 ilimizde ise 166 Kronik Böbrek Yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve Karaciğer nakli bekleyen hastalar, böbrek hastaları kadar şanslı değillerdir; uygun organ bulunmadığı takdirde kısa bir süre içinde yaşamlarını kaybetmektedirler.
2238 nolu yasaya göre;18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra, kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, bu konu ile yetkilendirilmiş kurumlara başvuruda bulunarak organ bağışında bulunabilirler. Organ bağışına olumlu yaklaşan kişilerin bu durumu önceden aile içinde konuşmaları oldukça faydalıdır. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra işlevleri hızla bozulduğu için uygun donör organlarının en kısa sürede alınarak bekleyen hastalara nakledilmesi gereklidir. Ülkemizde organlar, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi içerisinde dağıtılmaktadır.(TODOS) Sistemin amacı; ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasına gerekli koordinasyonu sağlamak, sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuları, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak adaletli bir biçimde en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır.
Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin Organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ bağışında bulunan kişilere ait bilgiler elektronik ortamda “Transplantasyon, Diyaliz ve İzleme Sistemine (TDİS) aktarılmaktadır. Organ bağışından vazgeçen kişinin bağış işlemlerinin yapıldığı kuruma veya İl Sağlık Müdürlüğüne başvuruda bulunarak bağış işleminin iptal edilmesini istemesi yeterlidir.
Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın;
-İl Sağlık Müdürlüklerine
-Devlet Hastanelerine
-Özel Hastanelere
-Üniversite Hastaneleri
-Toplum Sağlığı Merkezlerine
-Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunmaları yeterlidir.
Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyoruz.”