Bingöl Üniversitesi ve Müdürlüğümüz işbirliğiyle "Kadın Kanserlerinde Tarama ve Korunma Yöntemleri" Paneli Gerçekleştirildi
04 Aralık 2023

Bingöl Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğümüz işbirliğiyle düzenlenen "Kadın Kanserlerinde Tarama ve Korunma Yöntemleri" başlıklı panelde kadınlarda sıkça görülen kanser türleri, tedavileri ve kanserle ilgili istatistiki bilgiler verildi.

Panelin açılışında konuşan İl Sağlık Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tosun, kanserin çağımızın hastalığı olduğunu belirterek, "Kanser, tanı konulduğu anda eğer erken evrede ise tamamen tedavi edilebilen ve normal insanlarla aynı yaşam süresine sahip olmamızı sağlayan bir hastalık grubudur. Geç evrede iken tanı konulduğunda ise maalesef 5 yıllık yaşam hedefimizi sağlayamayacak bir durumda olmamıza neden olan, toplumsal olarak ciddi sosyo-ekonomik, psikolojik etkilere de neden olan bir hastalık grubudur." dedi.

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tosun, meme kanseri, rahim ve rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kanserlerin tarama yöntemleri ile henüz hiç yayılım göstermeden bile erken tanısı konulabilen bir organsal hastalık grubu olduğunu belirterek, "Bu konuda özellikle bireysel olarak toplumuza, halk sağlığı hizmetlerine, KETEM hizmetlerine ve diğer birinci basamak sağlık kuruluşlarımıza büyük görev düşmektedir. Bunun yanında tanısı kesinleştikten sonra da 2. Ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarımıza hastalarımız emanet edilerek tedavi süreçleri tamamlanmaktadır. Kadın kanserlerinin önlenebilir olduğunu vurgulayan bu panelimize katılan tüm hocalarımıza ve katılımcılarıza teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

cncr2

Panelin konuşmacıları Prof. Dr. Fatih Rüştü Polat, ‘Meme Kanserlerinin Erken Tanınması ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’; Prof. Dr. Bahri Çakabay, ‘Kadın Kanserlerinde Tarama ve Korunma Yöntemleri’; Doç. Dr. Resul Karakuş, ‘Serviks Kanserlerinde Tarama’; Doç. Dr. M. Baki Şentürk, ‘HPV Aşıları’; Uzm. Dr. Arife Akay, ‘Rahim Ağzı Kanseri Bingöl Verileri’; Genel Cerrahi Uzmanı Dr. M. Aykut Dadaşoğlu, ‘Meme Kanseri Bingöl Verileri’ ile ilgili sunum yaptı.

Panelde, kadın kanserlerinin görülme sıklığı, risk faktörleri, tarama yöntemleri ve tedavileri hakkında bilgi verildi. Panele, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, akademisyenler, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

cncr4
cncr3


Panelin sonuç bildirgesinde, kadın kanserlerinin erken tanı ve tedavisinin önemine vurgu yapılarak, kadınların düzenli olarak tarama yaptırmaları gerektiği belirtildi.
cncr7
cncr6

Panelin ardından panelistlere plaketleri takdim edilerek, katılımcılara da katılım belgeleri İl Sağlık Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tosun ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak tarafından verildi.

cncr5