Çocukların Parmakları Artık Delinmeyecek.
24 Şubat 2022

ÇOCUKLARIN PARMAKLARI ARTIK DELİNMEYECEK.

Bingöl Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinesinde, Bingöl Devlet Hastanesi Konferans Salonunda Bingöl’de bulunan Tip-1 Diyabet hastası çocuklara şeker ölçüm sensörü dağıtıldı. Sensör sayesinde şeker ölçümü yapılan çocukların parmaklarının delinmesine gerek kalmayacak.
IMG-20220223-WA0067.jpg

Bingöl Devlet Hastanesi Eğitim ve Konferans Salonunda gerçekleştirilen organizasyona İl Vali Yardımcısı Fatih Kaya, İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enes Üçgül, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Halim Kaysadu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Vedat Söyiler, Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ramazan Gengörü, Bingöl Devlet Hastanesi Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdiresi Gülten Elkansu Gedük, Sağlık Müdürlüğü ve Bingöl Devlet Hastanesi yönetici ve çalışanları ile Tip-1 Diyabetli çocuklar ve aileleri katıldı.

IMG-20220223-WA0088.jpg
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu şu ifadeleri kullandı:

“Bugün burada toplanma nedenimiz, ilimiz genelinde 4-18 yaş tip-1 diyabeti olan çocuklarımıza ve gençlerimize İl Valimiz Sayın Kadir Ekinci’nin talimatları ve aramızda olan İl Vali Yardımcımız Sayın Fatih Kaya koordinesinde temin ettiğimiz otomatik şeker ölçüm cihazlarının tanıtımı ve dağıtımı programını icra etmektir.

Bilindiği gibi; Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi “glikoz” adı verilen basit şekerlerdir. Glikoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glikozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon yardımıyla kullanır. İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır.

İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip-1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için “Juvenil diyabet” adını da alır.

Tip 1 diyabet Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışardan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandırlar. Bu nedenle Tip-1 diyabet, İnsüline Bağımlı Diyabet olarak da isimlendirilmektedir. Genel olarak toplumdaki diyabet vakalarının %10’unu Tip-1 diyabet vakaları oluşturmaktadır. Çocukluk çağında Tip-1 diyabet sıklığı ülkeler (bölgeler) arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100.000 çocuktan 1-42’sinde diyabet gelişmektedir. İlimiz genelinde de tespitlerimize göre yaklaşık 80 e yakın çocuğumuzun bu hastalık tanısı aldığını görmekteyiz.

Tip-1 diyabetin tedavisinde değişmez kural; insülin enjeksiyonudur. Bu tip şeker hastalığında insülin kullanmak bir zorunluluktur ve hayat kurtarıcıdır. Tedavinin diğer temel taşları ise sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve eğitimdir. İdeal kan şekeri düzeyinin sağlanması için gün boyu belirgin özen ve günlük bakım gerekir. Kişinin kendini iyi hissetmesi ve sağlıklı yaşam sürdürmesi için gereken bakımı hayat biçimi haline getirilmelidir.

Tip-1 diyabetli kişi bilimsel ve sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak, düzenli egzersiz yaparak ve uygun insülin tedavisi ile sorunsuz bir yaşam sürdürebilir. Ancak insülini uygun teknikle, yeterli dozda ve zamanında yapmayan, beslenme tedavisine uyum sağlayamayan ve aşırı karbonhidrat tüketen ya da egzersiz yapmayı aksatan diyabetlilerde kan şekeri yükselebilir (hiperglisemi). Bunun aksine insülini aşırı dozda kullanan ya da önerilen besinleri özellikle de karbonhidrat içeren besinleri zamanında ve yeterince tüketmeyen, aşırı egzersiz yapan diyabetlilerde kan şekeri aniden ve hızla düşebilir (hipoglisemi).

Bu nedenle çocuklarımız ve aileler kan şekeri kontrol etmek ve gerekli insülini zamanında yapabilmek için gün içerisinde ortalama 10-15 kez parmak ucu delinerek kan şekeri ölçümü yapmaktadır. Bu durum ise çocuklarımız ve ailelerimiz için sürecin daha da zorlaşması ve tedavi uyumunu maalesef olumsuz etkilemektedir.

“Çocuklarımız acı çekmeden ve istenilen zamanda şeker ölçümü yapabilecek”

Bugün burada tanıtımı ve dağıtımı yapılacak olan otomatik ölçüm cihazları ile parmaktan iğne ile delip ölçüm yapmaya gerek kalmadan çocuklarımız hiç acı hissetmeden gün içerisinde veya gece istenilen anda çok kolay ve pratik şekilde kan şekeri ölçümü yapmak mümkün olacaktır. Gün içerisinde ölçülen kan şekerinin düşme veya yükselme eğiliminde olup olmadığı görüldüğü için çocuklarımızın düşük kan şekeri veya yüksek kan şekeri riskleri de belirgin olarak azalacaktır.

Ayrıca ölçülen kan şekeri sonuçları cihazda 3 ay muhafaza edildiği için hekimlerimiz tarafından kan şekerinin kontrol altında olup olmadığı ve tedavi yeterliliği ve uyumu da kolay bir şekilde takip edilebilecektir.

Özetlemem gerekirse bu cihazlarla kan şekeri ölçümü yapmak daha kolay olacağı gibi tedavi süreci de daha rahat bir şekilde takip edilecek, çocuklarımız hayatlarına daha güzel bir şekilde devam edebilecektir.

Sözlerime son verirken bugün burada bu programı icra etmemizi sağlayan İl Valimiz Sayın Kadir Ekinci Bey’e, Vali Yardımcımız Sayın Fatih Kaya’ya, İl Milli Eğitim Müdürümüz Rahmi Güney’e, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Enes Üçgül’e ve bu cihazların temini dağıtımında görev alan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca isteğimiz geri çevirmeyip yoğun programları arasında İstanbul’dan gelerek bugün aramızda olan Abott firması Türkiye Temsilcisi ve Sorumlusu Sayın Togay Darcan Bey’e teşekkür ediyor, cihazlarımızın çocuklarımıza, gençlerimize ve tabii ki ailelerimize hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.

IMG-20220223-WA0045.jpg
“Çocuklarımızı böyle bir cihaza kavuşturmak mutluluk verici”

İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu’nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan ve böyle güzel bir organizasyonda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Vali Yardımcısı Fatih Kaya da;

“Çocuklarımızın acı çekmeden şeker ölçümü yapmalarına vesile olmak, böyle bir organizasyonda çocuklarımızla bir araya gelmek hem mutluluk verici hem de duygulanmamıza neden olan bir hadisedir.

Tip-1 diyabet, insüline bağımlı diyabet hastalığı olan çocuklarımızın kan şekeri düzenlemesini yapabilmek ve artış eksilişlerden etkilenmemek için günlük ortalama 5-10 kez arasında parmak uçlarından kan alarak ölçüm yapılmaktadır.

Bu işlem her gün dolayı çocuklarımız hem fiziksel olarak hem psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmektedirler.

Valiliğimiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalar neticesinde, çocuklar için geliştirilen ve kola yapıştırılarak ölçüm yapabilen cihazlar temin edilmiştir. Bu okuyucu ve sensörler marifetiyle çocuklarımız gün içerisinde diledikleri anda kan alma gereği duymadan kan şekeri seviyesini öğrenebileceklerdir.

Sosyal Güvenlik Kurumu ödemesi olmayan ve Valiliğimizce temin edilen bu cihazlarla birlikte çocuklarımız, psikolojik ve fiziksel olarak daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebileceklerdir.

Bu cihazın kullanım şekli ise bir kereye mahsus alınan okuyucu marifetiyle kola yapıştırılan ve 14 gün boyunca ölçüm yapmayı sağlayan sensörlerle yapılmaktadır.

İlimizde tespit ettiğimiz yaklaşık 80 Tip 1 Diyabetli çocuğumuza 80 adet okuyucu ve toplam 480 adet sensör kit dağıtılacaktır Sayın Valimiz Kadir Ekinci’nin bu konudaki hassasiyetlerini tüm ailelerimize iletmek istiyorum. Sadece burada değil bundan sonraki dönemlerde de Bingöl Valiliği ve kurumları olarak Tip-1 diyabet hastası çocuklarımızın ve ailelerinin yanında olacağımızı belirtmek istiyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Program, şeker ölçüm cihazı üreticisi Abott firması Türkiye Temsilcisi ve Sorumlusu Togay Darcan ise cihazların tanıtımı ve kullanımına dair bir sunumu ile devam etti. Sunumdan sonraki soru cevap kısmında hasta ve hasta yakınlarının sorularına cevaplar verildi. 
IMG-20220223-WA0051.jpg

Tip-1 Diyabetli çocuğu için sensör kullandığını ifade eden hasta yakını Gökhan Butasım ise sensörün hayatlarını kolaylaştırdığını, böylesi bir imkânın diğer hastalara sağlanmasının son derece mutluluk verici olduğunu, emeği geçen yetkililere teşekkür ettiğini belirtti.

Programın akabinde hastalara ve hasta yakınlarına sensör dağıtımı gerçekleştirildi.
IMG-20220223-WA0062.jpg
IMG-20220223-WA0061.jpg
IMG-20220223-WA0083.jpg
IMG-20220223-WA0056.jpg
IMG-20220223-WA0022.jpg
IMG-20220223-WA0016.jpg
IMG-20220223-WA0019.jpg
IMG-20220223-WA0026.jpg
IMG-20220223-WA0009.jpg