Dünya El Yıkama Günü
16 Ekim 2023

El yıkamanın önemini vurgulamak ve el yıkamayı alışkanlık haline getirmek için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından 2008 yılında başlatılmıştır. Bugüne kadar 73 ülkede 120 milyondan fazla çocuk, ellerini sabunla yıkamak için seferber edilmiştir.

 

El yıkamak, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en kolay ve en etkili yoludur. Özellikle 2020 yılında başlayan ve halen devam eden COVID-19 salgını, el hijyeninin ne kadar hayati olduğunu göstermiştir. Ellerimizi sabun ve suyla yıkamak, mikropların ve virüslerin yayılmasını durdurmak ve sağlıklı kalmak için en basit yöntemdir.

 

Doğru el yıkama nasıl olmalıdır? İşte adımları:

 

1. El yıkama öncesinde yüzük, saat gibi aksesuarlar çıkarılır.

2. Akan su altında eller ıslatılır.

3. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.

4. Eller su altında iyice durulanır.

5. Eller bileklerden başlayarak kâğıt havlu ile kurulanır.

6. Aynı kâğıt havlu ile musluk kapatılır[^2^][2].

 

El yıkamanın kritik zamanları nelerdir? İşte bazıları:

- Yemekten önce ve sonra

- Tuvaletten önce ve sonra

- Eve gelirken

- Çöp atarken

- Hayvanlarla temas ettikten sonra

- Hasta ziyaretinden önce ve sonra

- Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra[^3^][3].

 

El yıkamak, sadece kendimizi değil, sevdiklerimizi de koruyan bir davranıştır. UNICEF'e göre, sadece el yıkamakla her yıl bir milyon çocuğun hayatı kurtarılabilmektedir. Bu nedenle, el yıkamayı bir günle sınırlı tutmayalım, hayatımızın bir parçası yapalım. Sağlıklı eller, sağlıklı bir gelecek demektir.

Sizleri de el yıkama konusunda duyarlı olmaya ve toplumda farkındalık yaratmaya davet ediyoruz. Hepinize sağlıklı günler diliyoruz.

BİNGÖL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ